Stanovisko HOTREC x AHR ČR k Nařízení Evropské komise o akrylamidech

Napsal/a Klára Stárek Zachariášová | 17.4.2018

dopis AHR adresovaný ministrovi zemědělství:

Věc: Rozpravy na úrovni EU týkající se stanovení maximálních limitů obsahu akrylamidu v potravinách

Vážený pane ministře,

Dne 11. dubna 2018 vstoupilo v platnost nové Nařízení Evropské komise 2017/2158, kterým se „stanovují zmírňující opatření a referenční úrovně pro snižování výskytu akrylamidů v potravinách“. Toto nové Nařízení bude pohostinským podnikům ukládat povinnost realizovat opatření směřující ke snižování obsahu akrylamidu v potravinách.

Prostřednictvím naší evropské zastřešující organizace HOTREC1 se Asociace hotelů a restaurací ČRpodílela na přípravě zmírňujících opatření zmiňovaných v Nařízení Komise, jelikož naše odvětví vždy jednalo v otázkách týkajících se zdraví veřejnosti zodpovědně. Domníváme se, že toto nové Nařízení Komise, jakkoliv je již nyní pro mnoho podniků v oblasti pohostinství poměrně složité a nákladné na realizaci, přispěje pozitivně ke snižování obsahu akrylamidu v potravinách.

Asociace hotelů a restaurací ČRje však nesmírně a nepříjemně překvapena tím, že i když nové Nařízení Evropské komise právě vstoupilo v platnost, Komise zahájila se členskými státy EU rozpravy o potřebě stanovit závazné maximální limity akrylamidu v potravinách, aniž by počkala na vyhodnocení výsledků nového Nařízení. Tímto krokem vysílá alarmující signál směrem k pohostinským podnikům v České republice které již tak čelí náročnému úkolu zavést nová povinná opatření stanovená Nařízením Evropské komise.

Dopad nového Nařízení Komise 2017/2158 týkající se hladin akrylamidu v potravinách by měl být skutečně nejprve vyhodnocen ještě předtím, nežli budou podniknuty jakékoliv další regulační kroky. Proto Vás vyzýváme, abyste zajistil/a, aby tyto rozpravy na evropské úrovni nevedly k přijetí žádného nového evropského právního předpisu, který by doplňoval nedávno přijaté Nařízení Komise 2017/2158.

Jakákoli další evropská regulační iniciativa v této oblasti by byla v rámci sektoru pohostinství vysoce kontraproduktivní. Nové Nařízení Evropské komise by se stalo zbytečným (a taková iniciativa by byla rovněž demotivací při jeho provádění), dramaticky by se zvýšilo zatížení podniků v pohostinství a mohlo by dojít k ohrožení hospodářského přínosu tisíců podniků působících v tomto sektoru. A konečně by taková iniciativa byla rovněž negativně vnímána samotnými pohostinskými podniky, které jsou již nyní toho názoru, že evropské právní předpisy zaměřené na restaurace často překračují meze principu subsidiarity.

S přihlédnutím k důležitosti odvětví pohostinství pro ekonomiku České republiky zejména pokud jde o vytváření pracovních míst, si dovolujeme počítat s Vaší zásadní podporou.

S úctou,

Václav Stárek

Prezident, Asociace hotelů a restaurací ČR

stanovisko HOTREC a AHR ČR k samotnému Nařízení EK o akrylamidech

Stanovisko k Nařízení EK o akrylamidech

Staňte se členem asociace hotelů a restaurací České republiky

AHR na Česko - Ruské konferenci

16.5.2018

AHR ČR se ve čtvrtek 17. května zúčastní spolu se zástupci svých členů jednání Česko – Ruské konference, jejímž cílem je propojit subjekty služeb cestovního ruchu v České republice s významnými cestovními kancelářemi v Rusku a zahájit tak jednání o možnostech zvyšování počtu ruských turistů, kteří navštíví Českou republiku.

Stanovisko HOTREC x AHR ČR ke Směrnici o transparentních pracovních podmínkách v EU

19.4.2018

Návrh Směrnice o „transparentních a předvídatelných pracovních podmínkách v EU“  je v současné době projednáván v Evropském parlamentu. Tento text je pro pohostinství velice důležitý, neboť každý zaměstnavatel, který uzavírá pracovní poměry, by byl novým souborem pravidel ovlivněn.