Stanovisko AHR ČR a HOTREC k návrhu Nařízení o ochraně údajů

Napsal/a Klára Stárek Zachariášová | 21.7.2015

Judr. Alena Kučerová

Ředitelka sekce dozorových činností

Úřad pro ochranu osobních údajů

Pplk.Sochora 27, 170 00, Praha 7

Praha 15.7.2015

Vážená paní Kučerová,

VĚC: Stanovisko Asociace hotelů a restaurací ČR a HOTREC k návrhu Nařízení o ochraně údajů – tripartitní jednání

Před formálními tripartitními jednáními mezi Evropskou komisí, Evropským parlamentem a Radou ve věci návrhu Nařízení o ochraně údajů by Asociace hotelů a restaurací ČR  ráda upozornila na stanovisko sektoru pohostinství v České republicek tomuto tématu.

Asociace hotelů a restaurací ČR  plně sdílí toto stanovisko i obavy vyjádřené HOTREC1, naší zastřešující evropskou konfederací. Ve stručnosti:

•         Referent pro ochranu údajů (Data Protection Officer - DPO) by neměl být ve společnostech povinně jmenován, zvláště tehdy, pokud hlavní náplní společností není zpracovávání údajů. Navíc, i kdyby funkci DPO vykonával interní zaměstnanec, musel by takový zaměstnanec být vyškolen v nových dovednostech, což by pro společnosti představovalo další zátěž.
  •         Přístup založený na rizicích představený Radou je vyvážený a soudržný. Skutečně značně omezuje byrokracii, která má dopad na SMEs v sektoru pohostinství. Zejména Kontrolor by měl být povinen přijímat přiměřená opatření pro správnou aplikaci Nařízení. Riziko by se mělo vyhodnocovat prostřednictvím objektivního zhodnocení beroucího v úvahu povahu, rozsah, souvislosti a účel zpracovávání údajů.
  •         Ve formulaci navrhovaného Nařízení by mělo být jasně uvedeno, že vysoké riziko hrozí pouze tehdy, pokud je hlavní činností společnosti zpracovávání údajů.
  •         Zpracovávání osobních údajů za účelem legitimního marketingu by mělo být považováno za probíhající z důvodu oprávněných zájmů Kontrolora.

V příloze k tomuto dopisu naleznete podrobné stanovisko HOTREC, jakož i návrhy, které plně podporujeme. Věříme, že tyto návrhy by přispěly k rychlé dohodě mezi Radou a Parlamentem a zajistily by, aby odvětví pohostinství nebylo zbytečně přetěžováno.

S přihlédnutím k významu odvětví pohostinství v ČR a k potenciálním dopadům tohoto Nařízení doufáme, že budete moci podpořit naše stanovisko i návrhy k této otázce.

S pozdravem,

Ing. Václav Stárek

Prezident AHR ČR

Mediální výstupy AHR ČR - červenec

31.7.2020
COVID-19 O nás v médiích

Mediální výstupy AHR ČR - červenec 2020

Projekt STAY SAFE a přehled zapojených členských zařízení

27.7.2020
COVID-19

Bližší informace k projektu STAY SAFE, zapojená členská zařízení.

Covid ubytování

20.7.2020