Stanovisko AHR ČR k dnešnímu rozhodnutí vlády

Napsal/a David Hloch | 22.12.2021
COVID-19 Tiskové zprávy

Stanovisko AHR ČR k dnešnímu rozhodnutí vlády

Praha 22. prosince 2021 - Dnes vláda představila ochranná opatření do konce roku. Asociace hotelů a restaurací České republiky hodnotí jako pozitivní, že vláda přišla v krátkém čase s informací o režimu poskytování služeb do konce roku. Dobrou zprávou pro restaurace je také zrušení omezení provozní doby do 22:00 hodin. Hosté, ale i provozovatelé budou však zmateni omezeními v počtu míst u stolu a v restauracích.

Není zřejmé, proč pohybujících se hostů může být 100, avšak sedících pouze 50. Je evidentní, že tento krok byl možná konzultován s odborníky v oboru medicíny, ale vůbec ne s lidmi z praxe v oblasti pohostinství a cestovního ruchu. Představa, že na Silvestra se budou hosté hotelů stravovat na turnusy je nereálná. V běžném provozu je to samozřejmě možné zorganizovat.

Problémem bude hlavně silvestrovský večer, kde ve větších zařízeních bude muset dojít k neřešitelnému rozhodnutí, kdo má právo se zúčastnit oslav a kdo ne. To vše za situace, kdy v hotelech mohou být pouze očkovaní lidé a lidé po prodělání nemoci. Nedozvěděli jsme se rovněž, kdy mohou podnikatelé očekávat kompenzace za omezení v posledních dvou měsících, které jsou připraveny již ve formě avíza od předchozí vlády.

Kontakt: Václav Stárek, prezident AHR ČR, starek@ahrcr.cz , +420 602 765 632

Tisková zpráva v pdf:  22 12 2021 TZ AHR CR