Stanovisko AHR ČR k dnešnímu schválení programu ANTIVIRUS

Napsal/a Klára Stárek Zachariášová | 31.3.2020
COVID-19 Naše stanoviska

Stanovisko AHR ČR k dnešnímu schválení programu ANTIVIRUS

Praha dne 31.3.2020 – AHR ČR vítá, že vláda částečně vyslyšela žádost podnikatelů na úpravu programu ANTIVIRUS, který by má primárně sloužit k zachování pracovních míst. Přestože tento krok přišel na poslední chvíli, mohl by alespoň částečně zamezit hromadným propouštěním. Jak AHR ČR uvedla v dnešní tiskové zprávě, podle aktuální studie asociace, bylo již v březnu více jak 75% provozovatelů hotelů a restaurací rozhodnuto propustit až 30% svých zaměstnanců.

Václav Stárek, prezident AHR ČR k tomu uvedl: „Maximální hranice příspěvku státu byla zvýšena na 39 000,- Kč (režim A) oproti původně deklarovaným 24 800,- Kč a je pozitivní, že se týká zaměstnanců firem, které mají uzavřený nebo omezený provoz, z důvodů krizových opatření. Tedy rovněž ubytovacích zařízení a restaurací. Přestože jsme požadovali odpuštění odvodů za zaměstnance, nová úprava programu Antivirus toto neřeší. Příspěvek je počítán ze superhrubé mzdy. Zaměstnavatelé tak budou nelogicky vracet část prostředků touto formou zpět státu.“

AHR ČR věří, že jde o první kroky podpory podnikatelů a dále se bude jednat o další možné podpoře cestovního ruchu, který během několika týdnů potkal totální kolaps.

AHR ČR rovněž vítá prohlášení ministryně práce a sociálních věcí, že je jednou z priorit urychlit proces žádostí o příspěvek a jeho vyplácení.

Kontakt: Václav Stárek starek@ahrcr.cz + 420 602 765 632

Mediální výstupy AHR ČR - květen

29.5.2020
COVID-19 O nás v médiích

Mediální výstupy AHR ČR - květen 2020

Book Direct - Rezervujte přímo

26.5.2020

Výhody přímých rezervací pro vás i vaše hosty v době zotavení z krize

Režim C - program Antivirus

25.5.2020
COVID-19 Tiskové zprávy

AHR ČR, jako člen představenstva  Hospodářské komory podporuje toto stanovisko a v tomto smyslu jsme rovněž oslovili premiéra. Limitem 25 / 50 zaměstnanců budou rovněž v cestovním ruchu vyloučeny většina významných zaměstnavatelů z řad hotelů a to převážně ve velkých městech a lázeňských regionech, včetně Prahy, která byla nejvíce zasažena a kde je každá 11. občan zaměstnán v cestovním ruchu.