Tisková zpráva AHR ČR k prohlášení ministra Romana Prymuly

Napsal/a Klára Hájková | 22.9.2020
COVID-19

Vyjádření k prohlášení ministra Romana Prymuly

Praha 22. září 2020 – Asociace hotelů a restaurací České republiky vnímá pozitivně vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly, že nechce zavádět opatření, která by handicapovala ekonomiku, ale zároveň upozorňuje, že je v rozporu s tímto vyjádřením záměr dále regulovat otevírací dobu restaurací do 22:00 hod. Toto opatření se netýká pouze barů, ale i běžných restaurací, kde jsou dodržována a již nastavena pravidla bezpečnosti a tudíž rizika minimalizována bez ohledu na to, zda budou provozy uzavřeny o dvě hodiny dříve.

Provozy ubytovacích i stravovacích zařízení byly silně zasaženy pandemií a zvláště ve velkých městech se stále zmítají v ekonomických problémech. Stát by měl zvážit možnosti cílené podpory podnikání v tomto oboru, který je již tak silně regulován a dopadají na něj jako první všechna současná opatření, včetně dramatického propadu cestovního ruchu a snížené poptávky ze strany firem i individuální klientely.

Jako dlouhodobě přetrvávající problém vnímá AHR ČR skutečnost, že tato opatření nejsou předem nijak konzultována s odborníky z praxe, a tudíž i v minulosti byla přijímána dosti chaoticky a bez jasného vysvětlení záměru nebo snahy hledat cesty, které by méně zasahovaly do ekonomiky pohostinství a cestovního ruchu, a přitom splnily stejný účel. Poslední opatření, týkající se evidence aktuálních míst k sezení a počtu židlí, toho bylo dalším důkazem.

AHR ČR pevně věří, že komunikace s Ministerstvem zdravotnictví se v tomto směru zlepší a doporučuje, aby případná další opatření byla alespoň s krátkým předstihem konzultována se zástupci podnikatelů v dotčeném oboru.

Kontakt: Ing. Václav Stárek, +420 602 765 632, starek@ahrcr.cz

Tisková zpráva ke stažení:  TZ AHR CR 22_9_2020

Mediální výstupy AHR ČR - říjen

21.10.2020
COVID-19 O nás v médiích

Mediální výstupy AHR ČR - říjen  2020

Mimořádné opatření od 21.10.2020

19.10.2020
COVID-19 Naše stanoviska

Mimořádné opatření týkající se nošení ochranných prostředků dýchacích cest na veřejnosti s účinností od 21.10. od 0:00 hod do odvolán.