TISKOVÁ ZPRÁVA vyjádření AHR ČR k novým opatřením vlády

Napsal/a Andrea Škodná | 21.10.2020
COVID-19 Tiskové zprávy

AHR ČR k novým opatřením vlády

Praha 21. října 2020 - Asociace hotelů a restaurací České republiky respektuje nová opatření vlády, která přináší po uzavření restaurací také uzavření ubytovacích služeb. Přestože dosud nebyly ubytovací služby uzavřeny vládním opatřením, fakticky byla většina hotelů a penzionů obsazena nejvýše na 4% v celé republice. Důvodem jsou již předešlá opatření, týkající se zákazu volnočasových aktivit a omezení provozu restaurací a konferencí, kdy lidé nemají důvod cestovat. V horských oblastech byla některá zařízení obsazena v době nadcházejících prázdnin v průměru na 10% tyto rezervace budou muset být zrušeny. Omezení volného pohybu osob již ze samé podstaty znamenají zastavení cestovního ruchu jako celku. Uzavření ubytovacích služeb tedy je v tomto okamžiku logickým opatřením.

AHR ČR i nadále jedná s vládou o podpoře podnikatelů ve stravovacích a ubytovacích službách. V první řadě je velmi důležité udržet program Antivirus se 100% krytím do konce tohoto roku, dále pro ubytovací zařízení je klíčové urychlené obnovení programu COVID – Ubytování.

Většina ubytovacích zařízení již byla od počátku opatření zasažena také zákazem provozu fitness, wellness, konferenčních služeb a provozu bazénů. Proto je nezbytné, aby měli provozovatelé hotelů a penzionů možnost čerpat na tyto konkrétní služby podporu stejně jako samostatná zařízení, která stát bude kompenzovat záchrannými dotačními programy.

Klíčové je také diskutované zavedení moratoria na splátky úvěrů, které by mělo být opět obnoveno jako v předchozím období pandemie, minimálně pro postižené obory.

Prezident AHR ČR, Václav Stárek k tomu uvádí: „Vítáme dosud konstruktivní jednání s vicepremiérem Karlem Havlíčkem o možnostech podpory podnikatelů a věříme, že společně dojdeme uspokojivým výsledkům. Další jednání budou probíhat již dnes. Co se týká omezení ubytovacích služeb rozhodnutí podporujeme za předpokladu, že stát všem zasaženým podnikatelům adekvátně pomůže. Cestovní ruch odvádí do státního rozpočtu ročně 300 mld. Kč, takže v době, kdy je na kolenou, je zcela legitimní, aby část prostředků získaly tyto daňové subjekty zpět a měly tak šanci zachránit pracovní místa a udržet své podniky. “

AHR ČR zároveň opakovaně vyzývá poskytovatele ubytovacích a stravovacích služeb, aby přijatá nařízení důsledně dodržovali a přispěli tak k rychlému řešení této krizové situace.

Kontakt: Václav Stárek, + 420 602 765 632, starek@ahrcr.cz

21 10 2020 TZ AHR ČR

Usnesení vlády o přijetí krizového opatření v účinností od 22.10.2020 o zákazu maloobchodního prodeje a služeb :

2020 Usnesení vlády - Omezeni-obchodu-a-sluzeb-1079-2-1

Usnesení vlády o přijetí krizového opatření s účinností od 22.10.2020 o zákazu volného pohybu osob , které mj.

omezuje účasti na svatbě a pohřbu, v počtu ne vyšším než 10 osob, a navštěvy hřbitova

Usneseni-vlady-CR-ze-dne-21-10-2020-c-1078-o-prijeti-krizoveho-opatreni-s-ucinnosti-od-22-10-2020-o-zakazu-volneho-pohybu-osob