Novinky

TZ AHR ČR - Stanovisko k návrhu „protikuřáckého“ zákona

Napsal/a Klára Hájková | 8.12.2015
Tiskové zprávy

TISKOVÁ ZPRÁVA

Stanovisko k návrhu „protikuřáckého“ zákona

 V Praze dne 8. prosince 2015

„Protikuřácký zákon“ (novela zákona č. 379/2009 Sb.)

Takzvaný „Protikuřácký zákon“ (novela zákona č. 379/2009 Sb.) skrývá mnohem více rizik pro provozovatele restaurací a hotelů než pouhý zákaz kouření. Asociace hotelů a restaurací nesouhlasí s tímto zákonem v podobě, v jaké ji předkládá vláda zákonodárcům. Jedná se o další přenos odpovědnosti za neschopnost státu zajistit kontrolu a dodržování stávajícího zákona. Platit mají však opět podnikatelé.

Za posledních deset let naši politici neudělali jediné opatření, které by pomohlo podnikání v gastronomii a pohostinství všeobecně. Naopak většina zákonů dále přenáší finanční zátěž a odpovědnost na podnikatele. Protikuřácký zákon je toho typickým příkladem.

Zákon, kromě nepřípustné regulace cen nealkoholických nápojů v restauracích, přináší odpovědnost podnikatele za skutečnost, že se v jeho provozovně bude vyskytovat mladistvá osoba v podnapilém stavu. Až dosud nikdo z tvůrců nevysvětlil, jak by měli podnikatelé tento požadavek v praxi zajistit.

Pravděpodobně zákon předpokládá, že provozovatelé hotelů a restaurací budou při vstupu zjišťovat věk hostů a nezletilcům by měli provést dechovou zkoušku na alkohol. Toto opatření se přitom dotkne denního i nočního provozu restaurací, hotelových restaurací a ostatních typů stravovacích zařízení.

Stávající legislativa se opírá o nutnost prokázat prodej alkoholu. AHR ČR je zásadně proti podávání alkoholu nezletilým a porušování zákona. Stejně tak podporuje zvýšení sankcí za prodej alkoholu mladistvým, ale pouze za předpokladu, že bude tato skutečnost prokázána.

Plošný zákaz dopadne hlavně na provozovatele některých pivnic a hostinců, zvláště na venkově, kteří budou stát před rozhodnutím své podnikání ukončit.  Podle dostupných studií z Irska, tento zákaz přinesl za deset let nárůst nezaměstnanosti v oboru a 10% úbytek restaurací. V České republice trvale klesají tržby v restauracích, jak uvedl za minulý rok ČSÚ. Opatření, která stát poslední dobou zavádí, včetně povinnosti značit alergeny, rozšíření kontrolních orgánů hygieny z jednoho na tři, povinnost hlásit potraviny živočišného původu dovezené z jiných zemí EU a další, nejen staví podnikatele v pohostinství do role úředníků, ale zatěžují je časově i finančně.

AHR ČR vyzývá zákonodárce, aby se při posuzování výše uvedeného návrhu zákona zabývali pouze všemi aspekty, které tento návrh přinese a to nejen pro provozovatele restaurací, ale také jejich zaměstnance a zákazníky.

Kontakt: Václav Stárek, GSM : +420 602 765 632, starek@ahrcr.cz 

Staňte se členem Asociace hotelů a restaurací České republiky
CHCI SE STÁT ČLENEM

Chcete ušetřit na poplatcích OSA a Intergram? Chcete, aby Vaše ubytovací  a stravovací zařízení hrála první ligu? Chcete mít možnost připomínkovat zákony, jež ovlivňují Vaše podnikání? Potřebujete přihrát více klientů a více zviditelnit Vaše zařízení? Nechcete ztrácet čas vyhledáváním všech nových předpisů a zákonů? Chcete získat novou inspiraci a zkušenosti od svých kolegů?