Novinky

TZ AHR: (Ne)levné stravenky? Výsledky rychlého průzkumu AHR ČR

Napsal/a Klára Stárek Zachariášová | 18.9.2017
Tiskové zprávy

TISKOVÁ ZPRÁVA

(Ne)levné stravenky ?

Výsledky rychlého průzkumu AHR ČR

                                                                                                                                                   V Praze dne 18. září 2017

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) provedla další průzkum mezi provozovateli restaurací, kteří akceptující stravenky. Cílem průzkumu bylo zmapovat změny na trhu stravenek, zvláště v oblasti vývoje nákladů spojených s akceptací stravenek, jejichž výši asociace dlouhodobě kritizuje. Přestože by se mohlo zdát, že tzv. elektronické stravenky budou spojeny s mnohem nižšími náklady pro všechny zúčastněné strany a tím dojde i ke snížení provizí vydavatelů stravenek, v praxi se tak neděje. Vydavatelé elektronických stravenek nijak výrazně nezohlednili nižší náklady spojené s vydáváním elektronických stravenek, a provize, které si účtují tak zůstávají na přibližně stejné úrovni jako doposud tj. mezi 5% - 7%. To v praxi vede k neochotě provozovatelů restaurací elektronické stravenky akceptovat, zvláště pokud musí navíc zajistit nákup a provoz čteček karet.

Výjimku na trhu představují společnosti, které jsou schopny zajistit pro akceptaci elektronické stravenky možnost využití stávajících terminálů pro platební karty a s akceptací elektronické stravenky tak již nevznikají žádné další náklady. Stejně tak již jsou na trhu poskytovatelé papírových stravenek, jejichž provize se pohybují do 3% a získávají stále silnější postavení na trhu.

Podle AHR ČR není provoz elektronických stravenek, zvláště z pohledu provizí účtovaných restauracím, levnější než systém papírových stravenek. Z nepochopitelných důvodů zůstává výše provize i u elektronických stravenek většinou na uvedené úrovni 5% -7%, což je důvodem, proč někteří provozovatelé restaurací odmítají elektronické stravenky akceptovat. Pokud totiž přičteme další náklady spojené s akceptací elektronických stravenek, pak jsou mnohdy náklady na tento systém ještě vyšší než u papírových stravenek. Někteří respondenti se údajně také setkali s praxí, kdy vydavatel stravenek podmiňuje spolupráci akceptací své elektronické stravenky .

Václav Stárek k průzkumu uvedl: „AHR ČR již delší dobu kritizuje systém stravenek, na který v konečné fázi doplácejí nemalými částkami a administrativní zátěží samotní provozovatelé restaurací. Očekávali jsme, že elektronické stravenky logicky celý proces zlevní, ale je vidět, že někteří tradiční vydavatelé stravenek se rozhodli dále využívat svého prozatím dominantního postavení na trhu. Věříme, že současné rozšíření produktů o nové elektronické a papírové stravenky situaci na trhu přirozenou cestou změní a to bez ohledu na spíše politické debaty, které se v tomto ohledu vedou.“

Kontakt:

Ing. Václav Stárek, starek@ahrcr.cz  +420 602 765 632

Staňte se členem Asociace hotelů a restaurací České republiky
CHCI SE STÁT ČLENEM

Chcete ušetřit na poplatcích OSA a Intergram? Chcete, aby Vaše ubytovací  a stravovací zařízení hrála první ligu? Chcete mít možnost připomínkovat zákony, jež ovlivňují Vaše podnikání? Potřebujete přihrát více klientů a více zviditelnit Vaše zařízení? Nechcete ztrácet čas vyhledáváním všech nových předpisů a zákonů? Chcete získat novou inspiraci a zkušenosti od svých kolegů?